donderdag 4 oktober 2012

Naar de zee

Maandag 16 april


De weg naar Tiznit is mooi. We hadden deze weg vanaf de andere kant al gereden. Onderweg komen we langs een rivier met een plek waar een vrouw met haar dochtertje aan het wassen is. Ik loop naar ze toe om het meisje belleblaas en een pen met schriftje te geven. Ze is een beetje voorzichtig maar dan zegt haar moeder dat het goed is en pakt ze het aan. Ze heeft een portemonnee bij zich met van alles erin en dat is ze ook aan het “wassen”! Als we weer weg rijden wordt er flink door de twee gezwaaid, schatjes. In Tiznit gaan we op de gemeente camping staan. Hier staan de Franse de hele winter ik begrijp dat niet want er is geen bal aan op deze camping. We gaan het dorpje in en kopen wat groente en fruit bij de kleine winkeltjes want de supermarkt is te duur. We lopen langs de eettentjes en zien dat de prijzen heel gaan we eerst naar de winkel waar we een zonnepaneel 2 jaar geleden hebben gekocht. De man herkende ons en vond het leuk dat we hem gedag kwamen zeggen . We hebben wat info over evt de zonnepanelen voor Lappie gevraagd. Het scheelt echt veel geld dus we houden het in gedachten. We gaan eten in een klein tentje en de bediening vind het helemaal leuk dat er twee toeristen zijn en ze halen alles uit de kast! We eten lekker voor 5 euro en we geven de kok en het meisje van de bediening allebei 1 euro fooi! Dat is veel als je bedenkt dat ze 5 tot 7 euro per dag verdienen. Wij zijn van mening als ze voor ons iets extra’s willen doen en op hun manier behulpzaam zijn nou dan geven we ze een mooie fooi. En dan zal een Marokaan nooit kijken waar je bij bent hoeveel dat is maar als je weg loopt dan hebben ze heel snel gekeken en soms kijk ik dan even om en zie ze dan met een lach ons nog uitzwaaien.

Dinsdag 17 april

Richting Agadir. Er is op de route een nationaal park de Sous Masa waar je vogels kan spotten en deze maand zijn de vogels er ook en met de verrekijker van ome Joop moet dit wel wat worden. Wanneer je in Marokko reist is het erg handig als je erg veel info bij de hand heb waar je heen moet rijden en dan is het ook wel fijn als er een bordje langs de kant van de weg staat met de richting waar je heen wilt. Hoeft geen groot bord te zijn als het maar een bord is! Wij kunnen het dus niet in een keer vinden en met handen en voeten taal komen we uiteindelijk op de plaats van bestemming. We gaan met een gids het park in. Langs de rivier de Masa die uitkomt in de zee dus zoet en zout water vermengd hier met elkaar. We zien de flamingo’s die op 1 poot staan te slapen best knap voor zo’n grote vogel. Bij de waterput zit een steenuil Chris is net te laat met de verrekijker en de uil vliegt de waterput weer in. Er zitten ook schorpioenen onder de stenen kleintjes ik had ze nog nooit in het echt gezien dit is een klein soort .We lopen naar het strand waar natuurlijk weer gevoetbald wordt er lopen wat talentjes rond in Marokko. Meestal spelen ze op slippers of blote voeten en met een plof bal! We gaan bij een vriend van de gids thee drinken hij woont in een grot op het strand. Hij vist en die verkoopt hij en in de zomer maanden is hij de badmeester. Hij heeft een puppy van 4 maanden oud en die luistert al heel goed. De pup moet ook goed leren zwemmen! We eten onze broodjes op en dan gaat die jongen pannenkoeken bakken. Hij heeft geen klopper en moet dus met 2 vorken aan de gang. Ik beloof dat ik mijn klopper uit de camper mee geef aan de gids zodat dit wat makkelijker gaat. Na de lunch lopen we weer terug en komen een paar vrouwen op ezel tegen ze gaan naar een family waar een vrouw de dag ervoor is overleden na een ongeluk met een bus. Dan voel je ,je ineens te veel als toerist. Terug bij de camper drinken we nog wat en we betalen de afgesproken prijs en geven er nog een flesje wijn bij en de klopper. De gids blijft achter moet op kraamvisite en wij nemen een andere jongen mee tot aan de weg. Dan zien we de gekke blauwe vogeltjes weer en we proberen ze op de foto te krijgen.

We rijden naar de camping die hier in de buurt zit want nu naar Agadir rijden is te laat. De camping is onverwachts helemaal te gek met het uitzicht op de zee. Er is hier verder niets dus toch wel erg handig dat we een kleine voorraad aan eten bij ons hebben. Zo houden we het wel een extra dagje uit!

Woensdag 18 april.

We blijven een dagje op de camping. Het is lekker weer. Als we op het strand lopen zien we hoe dicht we dan bij het Nationaal park zitten. Over de weg is het best een stukkie rijden en nu over het strand 2 km grappig. Het is druk met Marokkanen op het strand. Laat in de middag komt er een jongen vis verkopen en dat is toevallig de jongen van de grot. We kopen vis en eten die s’avonds op.

Donderdag 19 april.

We rijden nu naar Agadir. In het dorpje net voor Agadir doen we boodschappen. In Agadir vinden we nu wel de soek in 1 keer gelukkig maar anders heb ik Wilma heel wat uit te leggen! 2 jaar geleden wilde dit niet lukken. Het is een mooie Soek en er is van alles te koop. We kopen dus weer veel te veel. Het liefst willen we hier vrij staan op het strand maar dat gaat toch niet echt lukken. We nemen geen risico. We rijden naar de camping en zijn verbaasd hoe de bomen en struiken zijn gegroeid het was in 2010 net een landingsbaan en nu is het wel een aardige camping. Bij de vrouwen is de douche koud maar dan ga je gewoon bij de heren die is altijd warm! Aan het eind van de camping is een restaurant gekomen en het ziet er allemaal erg mooi uit het strand is schoongemaakt en dat is een hele vooruit gang. En het zwembad is af niet dat we er ingaan toch nog iets te fris. Het ziet er goed uit allemaal blijven de toeristen komen en dat brengt geld in het laadje!

Vrijdag 20 april

We lopen over het strand naar Tagazoud Hier verblijven erg veel surfers van de wereld. Vroeger was dit een hippie dorp. Het verhaal is at Amerikanen een stuk grond hebben gekocht maar er uiteindelijk niets mee hebben gedaan. Het is een leuk dorpje we drinken koffie met uitzicht op zee. We kopen twee dezelfde leren bandjes en hebben flink kunnen afdingen. We vinden niet echt een tentje om wat te eten. Na wat gemopper gaan we terug naar de camping en bakken we pannenkoeken. We gaan nog even op het strand liggen en zo is er weer een dag voorbij.

Zaterdag 21 april

We gaan op de fiets naar Agadir. Eerst langs de haven waar de boten vol sardines binnen komen. Het is een drukte van je welste en het stinkt enorm. We kunnen op ons gemak alles bekijken. Er staat 1 jongen tussen de vis in de boot de sardines er uit te scheppen in mandjes en die worden weer door gegeven. Dit is erg zwaar werk en vies werk. We lopen nog wat rond en maken wat foto’s. Dan gaan we over de boulevard fietsen deze is 8 km lang. Aan de ene kant de zee en aan de andere kant allemaal hotels in alle soorten en maten en prijzen. Ook zit hier de Mac Donald, Pizza Hut en een lekker ijs tentje het ziet er schoon uit en het is er druk dus we durven wel een ijsje te eten. Er is een park met allerlei soorten vogels en beesten een soort kinderboerderij volgens de Trotter betaal je entree maar nu is het gratis. Het is schoon en de beesten hebben redelijk grote hokken. We lopen er doorheen en gaan dan op de fiets naar de Portugese tuin nou dit is helemaal niets meer het is vervallen en we vinden het helemaal niets dus we zijn hier gauw klaar. We fietsen langs een winkel waar ze stoffen verkopen we gaan even kijken of er wat tussen zit om lappie te bekleden. Er is van alles mogelijk dus tegen die tijd moeten we maar eens kijken wat verstandig is om te doen. We komen in de buurt van de soek en lopen er nog een keer doorheen. We kopen nog een paar sjaaltjes en eten een soort pannenkoek zo hup van het vuur. De dames die ze staan te bakken willen niet op de foto maar de pannenkoeken mag ik wel foto graveren. We fietsen over de boulevard terug en dan moeten we flink in de pedalen naar de camping. Maar een beetje bewegen kan geen kwaad!

Zondag 22 april.

Vandaag klusjes dag . De camper eens goed uitsoppen zodat we met een redelijk schone camper aan de terug reis kunnen beginnen. Chris maakt de ventilator van de koelkast schoon geen overbodige luxe. Stof kruipt echt overal tussen en als je het niet bijhoudt is de ramp niet te overzien. Het wordt warm 28 gr en we gaan de rest van de dag naar het strand. We hebben twijfels hoe we terug naar het noorden gaan rijden want d. weersvoorspellingen voor dat gebied zijn slecht maar we kunnen hier niet echt heel veel langer blijven

Geen opmerkingen: