vrijdag 9 oktober 2009

weer internet




Vrijdag 25 sept. grens over naar Jordanië.
In Borsa gaan we het Romeinse theater bekijken. Het is de moeite waard de oude stad is ook nog redelijk in tact we lopen nog een rondje en kopen bij en jochie wat souvenirs. Hij spreekt goed Engels ik vraag of hij naar school gaat ja maar vandaag niet hier zijn ze(moslims) op vrijdag vrij. We bekijken nog wat andere stadjes in de omgeving. We krijgen een sms’je van Bo de verzekering met Nederland voor Jordanië is geregeld dus kunnen we de grens over. We weten niet wat ons te wachten staat. Chris gaat het proberen en komt er al gauw achter dat het een drama gaat worden. Om een heeeellllll lang verhaal kort te maken…….Ik ga mee en mijn blauwe ogen doen wonderen. En we krijgen hulp van Engels sprekende mensen. Er is een Amerikaanse vrouw( getrouwd met een Syrische man en woont in Jordanië) die ons verteld dat we voor 500 sp een uitschrijf formulier moeten kopen. ( betalen om het land uit te gaan!!!!) We komen bij het loket en de man zegt dat het 12 dollar p.p is en ik zeg no way en loop terug naar de vrouw en zij stuurt haar man mee en die maakt effe duidelijk dat hij de boel besodemieterd. Hij kijkt me aan met een blik k wijf . Nou mooi pech hij stopt ons geld niet in zijn eigen zak! De auto uitklaren is ook een heel probleem. En Chris wordt echt heel boos en dan komt er ineens actie en worden we geholpen en kunnen door. Na 3 uur zijn we Syrië uit en kunnen we Jordanië in. Dan Komen we bij de loketten in Jordanie. Daar staat een man die Engels spreekt hij is doktor en hij bied aan om ons te helpen. Na 2 uur wisselen we adressen en als een van zijn neefjes naar Nederland wil komen is hij van harte welkom. Dus 5 uur later zitten we in Jordanië en is het inmiddels stik donker. We rijden naar Aman en gaan midden in de stad staan voor het (alweer) Romeinse theater! We zitten om 23.00 aan het eten wat een dag!

Zaterdag 26 sept Zwemmen in de dode zee!!!!
We bekijken de citadel niet echt onder de indruk. We rijden via de Kings Road naar Petra. We komen bij Nebo Mountain waar Mozes naar het beloofde land zou hebben gekeken. De paus is hier ook geweest en daar wordt een hoop op hef over gemaakt. We hebben uitzicht op Jeruzalem raar hoor . Ik besef dat we nu wel erg ver van huis zijn. We zien ook de dode zee liggen. We gaan proberen om er ergens naar de zee te komen. Maar eerst belande we op een vuilnis belt tjonge jonge wat maken ze er een troep van. Dan komen bij een hotel en moeten we 12 jd ( 12 euro ) betalen nou nee hoor dat doen we niet. Bij de volgende betalen we 7 en even later liggen we in de zee te dobberen. Zwemmen lukt echt niet. Je moet gewoon op je rug gaan liggen. Je mag niet te ver van de kant dat is niet omdat je kan verdrinken maar we vermoeden omdat de grens met Israel in het midden van de zee is. Er is ook over controle en hekken. We smeren ons in met de klei en zout korrels en schubben ons schoon. Maar goed dat er douches zijn even later sta ik onder de douche ( in badpak) met zonsondergang mijn haar te wassen en ben ik weer een attractie want de vrouwen gaan met kleren aan de zee in.





Zondag 27 sept schaapherder op bezoek. Drinken thee in natuurpark . En weer bekogeld.
In Karak bezoeken we het kasteel wat heel groot is. We kopen brood en eieren en krijgen een snoepje wat aardig. We komen langs Dana een natuur reservaat. Daar mag je slapen voor 24 euro. En dan mag je daar vanuit alleen maar te voet of met een gids verder. Nou het is nog vroeg op de dag en daar hebben we geen zin in. De man snapt er niets van waarom we dit niet willen en biedt ons maar een kopje thee aan. We mogen wel gratis op het parkeerterrein staan! We gaan verder en eten een broodje dan komt er een schaapherder naar ons toe. Hij wil op de fiets fietsen. Misschien denkt hij dat ,dat beter is dan op een ezel te rijden. Hij is een beetje gek en moet steeds weg rennen om de schapen van de weg te houden. We geven hem drinken en drop en dan nemen we afscheid. Dan komen we een kudde kamelen tegen. En vliegen er roofvogels boven ons hoofd. Onderweg worden we voor een school bekogeld door kinderen. Chris vliegt de auto uit en ziet direct naast de kinderen een politie auto staan. Nou die zullen wel in actie komen. Maar nee ze liggen te slapen!!!!!!!!!!!!!!!!!! We komen in Petra aan en kunnen voor 5 euro op de parkeerplaats direct voor de ingang staan. We ontmoeten een Nederlands stel en drinken s avonds een kopje koffie en lachen gieren brullen om elkaars verhalen. Een ding leren we van ze je moet nooit vragen of je ergens mag staan maar wachten tot ze je weg sturen. Die houden we erin. Morgen heel vroeg op om 6,30 gaat het Petra pretpark open. Het likt hier wel Volendam met die prijzen .

Maandag 28 sept Chris is niet onder de indruk! Van het wereld wonder.
De wandeling door de sik ( kloof) is prachtig en dan komen we bij de schatkamer van Petra en dat is echt heel bijzonder. Het is nog heel rustig omdat we zo vroeg zijn en de verkopers liggen nog te slapen lekker rustig. We horen hier en daar een aggregaat lopen wat een hinderlijk geluid in zo’n natuurlijke omgeving. En alleen om de restaurant te voorzien van stroom. We lopen 800 treden omhoog naar het klooster. PPPFFFFF je kan ook op een ezel nou dat wil ik het beest niet aan doen en dat is ook nog eens doodeng ( aan de gezichten van die luie mensen te zien) En we geven geen geld uit aan mensen die zo onbehoorlijk omgaan met de ezels ze slaan ze niet normaal. Eenmaal boven is het de moeite waard. Chris is niet echt onder de indruk van de grafkamers maar de rotsen e.d vind hij wel mooi. Vroeger woonde de bedoeïenen in deze grotten van de oude hoofdstad van de Nabeteeen . Maar in de jaren 80 zijn ze verjaagd door de overheid en hebben ze een nieuw dorp gekregen. Ze mogen nu elke dag souvenirs verkopen. Nu gaat het verhaal dat ze daar behoorlijk pissig over zijn en de toeristen de schuld geven van dit verhaal. Want de toeristen leveren meer geld op voor de overheid. En daarom bekogelen de kinderen de toeristen die krijgen thuis ook maar een verhaal te horen. De bedoeïenen zien er vies uit lopen op blote voeten en ik zie een meisje van 12/ 14 jaar een sigaar roken!! Verderop zit er vrouw borstvoeding te geven en eten mannen brood wat ze dopen in olijfolie. Na 7 uur rond lopen zijn we het zat we hebben niet alles gezien maar we hebben een goed beeld van Petra. We zijn doodmoe en na een douche naast de camper gaan we slapen.


Zondag 29 sept We nemen Spaanse meisje mee in de woestijn. Ze willen niet bij Chris maar bij de Bedoeïen slapen!!!!
We gaan naar Wadi Rum. Na wat onderhandelen gaan we met z’n zessen de woestijn in. Wil en John en de Spaanse meiden. Die waren allang blij met ons want ze vonden die kerels een beetje eng. Ze wilde ook alleen in de tenten slapen nadat ze zeker wisten dat er nog meer toeristen waren. Erg verstandig. We worden rond gehobbeld in een jeep door een 18 jarige jongen waarvan we bijna zeker weten dat hij geen rijbewijs heeft . Maar dat is ook niet nodig je hoeft alleen maar de sporen in het zand te volgen! Ook start de jeep een keer niet maar na wat gerommel onder de motorkap dot hij het weer. Ik maak me nergens druk om want Chris en John blijken alles van de auto af te weten. En anders is 10km door de woestijn lopen ook weer een ervaring! Het is een hele mooi route en een prachtig gezicht die rode/ rosé rotsen. Wil vindt het mooier dan de woestijn in Marokko. We drinken thee. Eerst houtjes zoeken voor een vuurtje en dan komt er een jerrycan van motor olie te voorschijn met water voor de thee. Als we straks zwart plassen weten we waar het van komt. We komen ook bij een natuurlijke brug en Chris klimt met de meiden omhoog . Ik maak wel foto’s! We zetten de meiden af bij het tentenkamp en wij gaan terug naar het dorp. We slapen op een parkeerplaats waar meer campers staan. Wil en John blijven ook. Even later komt de toeristenpolitie…… ojee vragen of alles oke is en dat ze 24 uur er zijn en ons bewaken. Chris verteld het verhaal over de kinderen die met stenen gooien en de man neemt dit erg serieus en vraagt of Chris een officiële klacht wil in dienen want een politie agent die slaapt is not done.

Geen opmerkingen: