vrijdag 2 oktober 2009

naar het onbekende




Vrijdag 18 sept . Met de dollemus de berg op.
We gaan vroeg rijden en komen in Katha terecht. Daar willen we de berg op om de beelden te bekijken maar niet met eigen camper want dat wordt door iedereen afgeraden ( later blijkt dat dit ook niet te doen is met de camper) We krijgen een deal van een camping baas om voor weinig met de dollemus te gaan en gelijk de campingplaats. Oke we doen het, snel eten want over een uur vertrekken we! We gaan langs een hoop interessante dingen. Bij e en Romeinse brug kunnen we zwemmen maar wij hebben natuurlijk geen badkleding mee en in onderbroek is geen goed plan met al die nieuwsgierige turken in de buurt! Onze andere passagiers gaan wel het water in maar het blijkt heel koud te zijn. We gaan verder en komen bij een kasteel. En na nog een uur rijden komen bij de berg met de graf heuvel op 2500 meter met de wereld beroemde beelden. We moeten eerst de heuvel op klimmen en dan komen we bij het eerste terras. Ze zijn veel kleiner dan ik had gedacht we wachten tot de zon weg is om foto’s te maken. Dan lopen we naar het andere terras en daar staan nog meer beelden. We wachten op de zonsondergang. Elke minuut veranderd het licht het is heel bijzonder op dit mee temaken. Dan gaat de zon onder en er komt een mooie rosé gloed echt heel mooi Ik noem het altijd elfjes lucht. We drinken thee omdat het koud is geworden en dan moeten we in het donker dezelfde weg . We zitten voorin en ik doe af en toe maar mijn ogen dicht. We komen veilig thuis. We gaan douchen op de camping en dit is volgens Chris veel gevaarlijker omdat de elektriciteit echt uit de middeleeuwen is.
Zaterdag 19 sept. Naar Urfa de stad waar Abraham tot zijn zevende jaar in een grot verborgen heeft gezeten voor de koning.
We komen eerst langs de ataturk dam dit is groot project. In Urfa is een vijver waar volgens het boek heilige karpers in zwemmen. Wie ze wil vangen wordt met blindheid geslagen dit verklaard waarom er nu zoveel in de vijver zwemmen. Het verhaal gaat dat Abraham na zijn zevende jaar opgroeide in Urfa. Toen hij volwassen werd veroordeelde hij de verafgoding van beelden enz. De koning veroordeelde hem tot de brandstapel. God kwam tussen beiden en blies de vuurstapel uit. Het as veranderd in karpers. Het is vandaag einde rameldam en het is ontzettend druk in de stad. Iedereen koopt snoepjes en koek. We willen er wel een proeven maar ze gaan per plasticzak. Er is ook een markt wat er op onze kleedjes markt lijkt op 30 april. We slapen midden in de stad op een parking onder een afdak. We krijgen thee en de volgende ochtend snoep omdat het Suikerfeest is.

Geen opmerkingen: